Το παραμύθι των Χριστουγέννων του Κ. Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Κλαράκη

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και βασικός πρωταγωνιστής του  ευφάνταστου μυθιστορήματος, που μεταφέρεται καθημερινά στους τηλεοπτικούς δέκτες, σε εθνική εμβέλεια. Της υποτιθέμενης ευημερίας και ανάπτυξης μας. Στα καθημερινά επεισόδια που παρακολουθούμε απ το 2019, εντάσσεται λόγω περιόδου και το αναγκαίο παραμύθι των Χριστουγέννων. Όλα πάνε καλά, υπάρχει ανάπτυξη, οι Έλληνες θα κατακλύσουν τους χειμερινούς προορισμούς, το τραπέζι των εορτών δεν είναι ακριβότερο, και η όποια ακρίβεια είναι ο εισαγόμενος κακός δράκος στο παραμύθι. Βέβαια τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις στενάζουν οικονομικά, τα νοσοκομεία καταρρέουν, η βία κατακλύζει τη χώρα αλλά δεν θα χαλάσουμε ένα τόσο ωραίο παραμύθι για ασήμαντες λεπτομέρειες.

Μόνο που σε κάθε ιστορία Χριστουγέννων εμφανίζονται τρία φαντάσματα. Ένα απ το παρελθόν, ένα απ το παρόν και ένα απ το μέλλον.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν η ΝΔ του Μητσοτάκη εναρμονιζόμενη με την ακραία δεξιά ρητορική των Βορίδη, Γεωργιάδη, Σαμαρά διαπότισε την κοινωνία με ρατσισμό, εθνικισμό, συκοφαντώντας την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Θυμάστε όταν μας μιλούσαν για το μεταναστευτικό ως κερκόπορτα που άνοιξε τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλωθεί η εθνική σύνθεση της χώρας, χρησιμοποιώντας απαξιωτικά τον όρο «λαθρομετανάστες», όταν μας έλεγαν ότι οι συντάξεις διασώθηκαν γιατί ανταλλάχθηκαν με τη Μακεδονία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Τουρκία εσωτερικού, όταν αγκάλιαζαν τους πιο συντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, όταν φωτογραφίζονταν στο τείχος του Έβρου, ως οι μόνοι πατριώτες. Χάριν ψηφοθηρίας πουλούσαν πατριδοκαπηλία, θρησκεία και οικογένεια διασπείροντας φόβο για καθετί διαφορετικό και προοδευτικό. Μόνος στόχος τους η άλωση του κράτους, του δημόσιου ταμείου.

Φτάνουμε στο παρόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο  Άδωνις Γεωργιάδης. Ο θαυμαστής του Μεταξά και της χούντας, με το αυτόγραφο του Παττακού, ο άνθρωπος που ήθελε να φύγουν όλοι οι ξένοι λαθρο – εισβολείς, που προωθούσε τα αντισημιτικά βιβλία του πατρός Πλεύρη, μεταμορφώθηκε οβιδιακά, υποκριτικά σε κήρυκα της αγάπης. Εύχεται καλό Χάνουκα, υπερασπίζεται τη συμφωνία που ήδη έκανε η κυβέρνηση του με το Πακιστάν, ώστε να έρθουν 500.000 εργάτες με νόμιμα έγγραφα, ακόμα και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η διαφωνία Σαμαρά, του αγίου Σαμαρά κατά τον Γεωργιάδη, αντιμετωπίζεται ως οικογενειακή διαφορά, σε ένα θεατρικό μονόλογο  του Γεωργιάδη από βήματος του Κοινοβουλίου περί οικογένειας και ομερτά,  που θα ζήλευε ο Μάρλον Μπράντο στο Νονό του Κόπολα.

Όσο για την εξωτερική πολιτική και την Τουρκία, ακόμα να μάθουμε τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση στο Βόσπορο, ακόμα ο Πρωθυπουργός μιλάει γενικά για διαφορές κόντρα στην πάγια εθνική γραμμή, ενώ ο Υπουργός του επιδίδεται σε μαραθώνιο επικύψεων στον Ερντογάν.  

Υποκρισία, τυχοδιωκτισμός και ούτε μισή πολιτική συγγνώμη για όσα συκοφαντικά ψεύδη καταμαρτυρούσαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το νεοθατσερικό σχέδιο, που άφησε στη μέση ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού (1990-93). Ιδιωτικοποίηση όλων των κρίσιμων δομών, υποδομών, υπηρεσιών, κατάργηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, συρρίκνωση του κράτους, φτώχεια για την κοινωνία. Στην Ελλάδα 3 το πολύ 4 μεγάλοι όμιλοι θα ελέγχουν τα πάντα και θα αισχροκερδούν, με την συνδρομή, κάλυψη και συνεργασία της κυβέρνησης.

Η δημόσια υγεία και η παιδεία αποδομούνται συστηματικά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στοχοποιούνται ως φοροφυγάδες με τεκμαρτό χαράτσι, όχι για να συλλέξει τάχα το κράτος φορολογικά έσοδα. Αν ήθελαν αυτό θα φορολογούσαν πρώτα τα υπερκέρδη σε ενέργεια και καύσιμα. Στόχος είναι ο κάθε μικρομεσαίος ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας, έμπορος να κλείσει το γραφείο του, την επιχείρηση του, το μαγαζί του και να ενταχθεί ως υπάλληλος σε μια μεγάλη εταιρεία.  Ούτε καν ως υπάλληλος με δικαιώματα, αλλά ως τάχα συνεργάτης κατά το πρότυπο των freelancers. Όχι τυχαία κάλεσαν ειρωνικά τους δικηγόρους να μεταπηδήσουν επαγγελματικά στο χώρο της διανομής φαγητού (delivery).   

Πολιτική διέξοδος υπάρχει. Ο πολιτικός φορέας που θα την εκφράσει, θα τη μετατρέψει σε πολιτική είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με ξεκάθαρες υλοποιήσιμες προτάσεις, παρεμβάσεις, πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία για τους πολλούς.

Γι αυτό απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, απ την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο να συμμετέχουν στην επανεκκίνηση, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και διαμόρφωσης του νέου πολιτικού πλαισίου. Για να αποτινάξουμε τα φαντάσματα και να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα, με υγεία, ευημερία, αισιοδοξία σε όλους. Θα τα καταφέρουμε. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί